De kunstenares vertelt de schoolkinderen van de Startbaan over het kunstproject. Foto ZWN HR

ZuidwestNieuws Ypenburg

woensdag 9 april 2008
"Vliegen over mobiele volkstuintjes"

 

"Vliegen over mobiele volkstuintjes" 

Maandag onthulden leerlingen van basisschool De Startbaan in Ypenburg een uniek kunstproject. Ze deden dit met schepjes, gieters en groene vingers. Voor de binnenplaats van de school ontwierp beeldend kunstenaar Annechien Meier twaalf mobiele volkstuintjes waarboven een vliegtuig zweeft.

De schaduw van dit vliegtuig -de 'Tigermoth'- beweegt mee met de zon over het strak gekaderde Hollandse landschap in de bakken daaronder.

Het kunstwerk bij De Startbaan refereert aan de historie van de locatie van de school. Ypenburg was vanaf 1936 een vliegveld voor de sportvliegerij. In de Tweede Wereldoorlog speelde het vliegveld een belangrijke rol, na de oorlog werden er zweefvliegshows gehouden en sport- en verkeersvliegeropleidingen gegeven.

In haar werk speelt Annechien Meier met begrenzingen van openbare ruimte; volkstuinen zijn daarbij een terugkerend thema. Op meerdere locaties in Den Haag creëerde zij al tijdelijke groene oases op ongewone plekken: mobiele tuinen die tijdelijk een plek innemen op een trottoir, plein, stoep of snelweg. De leerlingen van de Startbaan kunnen nu tuinieren op hun eigen binnenplaats! Er zijn twaalf tuintjes; grote verrijdbare bloembakken op wielen. Het vliegtuig vormt een permanente overkapping van de tuintjes. De bakken worden beplant met groenten, kruiden en eetbare bloemen. De plantjes blijven 'laag', zodat het geheel een perspectief blijft houden alsof je vanuit een vliegtuigraam uitkijkt over het karakteristieke, gecultiveerde, platte Hollandse landschap.

De kunstopdracht is gerealiseerd in het kader van de gemeentelijke regeling 'kunst op scholen'. Het project werd begeleid door Stroom Den Haag.

Er werd maandag de hele dag 'onthuld' in aanwezigheid van de kunstenaar: om de beurt werd door één klas een klein 'tuintje' beplant. Dit evenement was tevens het startsein van de projectweek 'Kunst & Smaak' waarbij de (eetbare) opbrengst uit de tuintjes in diverse activiteiten geïntegreerd zal worden.