Volkstuin als trefpunt

vrijdag 12 juni 2009
Volkstuin als trefpunt AD

 

Volkstuin als trefpunt in Haagse binnenstad 

De 120 huishoudens in het Pandercomplex, een zelfbeheerorganisatie in de Haagse binnenstad, kijken vandaag de dag uit op een kil, koel Panderplein. Maar dat gaat snel veranderen; althans, als het aan Annechien Meier ligt.

De 39-jarige beeldend kunstenares, én bewoonster, heeft een omvangrijk plan ontwikkeld om het plein binnen een paar maanden om te toveren tot een groene oase die een ontmoetingsplaats moet worden voor jong én oud, autochtoon én allochtoon.

Voor de financiering heeft Annechien Meier onder meer haar hoop gevestigd op de Lenteprijs, het initiatief van Fonds 1818 en deze krant, waardoor ze de mooie somma van 10.000 euro zou kunnen incasseren. In de plannen van Meier wordt al in september begonnen met het metselen van tientallen vierkante bakken, in grootte variërend van 0,75 bij 0,75 meter tot 1,5 bij 1,5 meter en 3 bij 3 meter. In januari 2010 kunnen die dan worden gevuld met planten: bijzondere groenten, eetbare bloemen (voor zelfgemaakte salades!) en groenblijvende plan ten, die het gebied ook 's winters een verzorgd aanzien moeten geven.

0-photo-7.jpg

"Kijk, het plein wordt momenteel 'wel gebruikt. Maar dit plan is bedoeld om nog meer mensen naar dit centrale gebied van liefst 1400 vierkante meter te krijgen, zowel bewoners als personen uit de buurt."

Want, zo zegt de kunstenares, werkelijk alles moet in het werk worden gesteld om de interactie tussen mensen te vergroten.

"Het is bijvoorbeeld de bedoeling dat elke bewoner een eigen plekje krijgt om te tuinieren. Op die manier komen de mensen elkaar vaker tegen, ontstaan er in mijn ogen ook intensievere contacten. Maar dat wil niet zeggen dat we dat tuinieren gaan verplichten. Nee hoor, we willen ook terrasjes aanleggen waar iemand gewoon kan neerploffen om een bakje koffie te drinken. Zij zullen zeker niet worden geweerd van het nieuwe plein!" 
Mocht onverhoopt blijken dat het project Panderplein niet in de (Lente)prijzen valt, dan is er volgens Meier nog geen man overboord. "Het zou jammer zijn, maar ik weet zeker dat het plan ooit wordt gerealiseerd. De gemeente Den Haag en de woningcorporatie hebben bijvoorbeeld al positief gereageerd, dus dat zit wel goed. Nee, ik weet eigenlijk zeker dat Den Haag met het gemoderniseerd Panderplein straks een duurzame, groene binnenstadsvolkstuin krijgt."

Noot: de lenteprijs 2009 van 5000 euro is gewonnen voor het project ‘Mobiele volkstuin light’, hiervan is het project de mobiele apotheek gerealiseerd. Het Panderplein project wordt inmiddels door meerdere geldgevers ondersteund waaronder Fonds 1818….