Persbericht

Den Haag, 30 augustus 2006
"Mobiele volkstuinen in Den Haag"

 

Een groene ontmoetingsplek op wielen in Ypenburg en Transvaal

Bewoners en hun tuinen
Presentatie gesprekken en foto's

9 september t/m 30 oktober 2006

Opening: zaterdag 9 september Ypenburg, 15.30 uur door Romke van der Kaa
zondag 10 september Transvaal, 15.30 uur

Locaties:
zaterdag 9 sept, Ypenburg "festival Close Encounters III'',
Patrijsplantsoen, Den Haag
zondag 10 sept, Transvaal, kruising Schalkburgersstraat/Kaapstraat

Openingstijden Mobiele volkstuinen:

Ypenburg, elke woensdag, 15.00 tot 17.00 uur
Transvaal, dinsdag 13.00 tot 15.00 uur

Openingstijden foto-exposities: Patrijsplantsoen 23, Ypenburg

Ieder weekend, 11.00-17.00 uur, tot 24 september
Julianakerk, Transvaal ma-vr, 9.00-17.00 uur, tot 30 oktober

…….In de ochtend van vrijdag 8 september rijdt een tractor met een volkstuin op wielen vanuit de Haagse wijk Transvaal door het centrum van de stad naar Ypenburg…..

Beeldend kunstenaar Annechien Meier presenteert het kunstproject 'De mobiele volkstuin'

Tot eind oktober staan twee volkstuinen op wielen in twee verschillende Haagse wijken: vinexwijk Ypenburg en in herstructeringswijk Transvaal. Bewoners van beide wijken hebben afgelopen zomer de moestuinen onderhouden. In middels zijn in deze stadswijken "groene oases" ontstaan, waar geoogst kan worden!

Op 8 september wordt een helft van de tuin omgewisseld met een helft van de volkstuin uit de andere wijk. Een feestelijke presentatie van de volkstuinen en expositie van gesprekken met bewoners en foto's van fotograaf Leo van der Kleij vindt plaats op 9 september (in Ypenburg) en 10 september (in Transvaal)

In haar werk speelt Annechien Meier met begrenzingen van openbare ruimte. In de stad Den Haag kan haar mobiele tuin tijdelijk een plek innemen die geen groen(te)bestemming heeft; een trottoir, plein, stoep of snelweg. De bestemming van de openbare ruimte kan op deze manier tijdelijk of permanent wijzigen. De bewoners van Ypenburg geven hun tuin vorm. Wat komt hiervan terecht? Waar woonden zij voordat ze in Ypenburg kwamen, hoe gaan zij met hun nieuwe omgeving om? Met interviews onderzocht Meier of er een levende cultuur bestaat bij de bewoners voor volkstuinen en stadstuinen. In Transvaal werden gesprekken gehouden met bewoners van huizen met een tuin die binnenkort gesloopt worden maar ook bijvoorbeeld met bewoners die net een nieuwe woning met een tuin hebben betrokken. De interesse voor moestuinen in beide wijken blijkt groot te zijn. Toch zijn in Ypenburg geen moestuinen te vinden en in Transvaal verdwijnt een volkstuincomplex vanwege de herstructurering van de wijk…..