De mobiele volkstuin I

Installatie, 7,20 x 5 x 2.70 m,
Transvaal, Den Haag, Nederland,
Vanaf 2006
Film → De mobiele volkstuin 2012, CulturAllTV
Film: Gert-Jan Gerlach
Foto's: Leo v.d Kleij

Mobiele volkstuin I, Transvaal  

Transvaal ligt dicht bij het centrum van Den Haag. Het is een levendige multi-etnische buurt. Deze wijk wordt ingrijpend geherstructureerd. Veel woningen en tuinen staan op het punt om gesloopt te worden. Ook een door een woonblok omsloten volkstuin aan De la Reijweg, waar schoolkinderen en bewoners hun groenten kweken, is verdwenen. Nieuwe volkstuinen zijn niet gepland want koopwoningen worden gebouwd en de grond is duur.

De gesprekken met bewoners uit Transvaal en foto's van Leo van der Kleij waren in september 2006 in de Julianakerk in Transvaal te bezichtigen. Deze expositie was tegelijkertijd te zien in kunsthuis 7x11 in Ypenburg. Turkse, Marokkaanse en Pakistaanse vrouwen verzorgden de Mobiele volkstuin in Transvaal. Deze stond op het pleintje voor dezelfde kerk. Speciale groenten zoals Terre, een soort waterkers, werden uitbundig gekweekt. Begin september werd een helft van de tuin uit Transvaal omgewisseld met een helft uit Ypenburg.

Vanaf 2007 werden de mobiele volkstuinen verzorgd door De la Reijschool in Transvaal en De Notenkraker in Ypenburg. De mobiele volkstuin is in Transvaal is in 2010 naar Wiesbaden in Duitsland gereden en staat nu bij Schloss Freudenburg. een kunstmuseum voor zintuiglijke ervaringen.