Eendracht

dinsdag 15 april 2008
"Leerlingen Startbaan starten projectweek met beplanten mobiele schooltuintjes"

 

Leerlingen Startbaan starten projectweek met beplanten mobiele schooltuintjes 

Ypenburg - Op basisschool de Startbaan zijn ze vorige week gestart met een bijzonder project. Gedurende drie weken houden de inmiddels 275 leerlingen zich bezig met een project over smaak. Een bijzondere combinatie van kunst en voeding. Maandag 7 april gaf kunstenares Annechien Meier de aftrap voor het project 'Wat is jouw smaak?'. In de binnentuin van de school werden diverse plantjes geplant die allemaal eetbaar zijn. Boven de bakken hangt een contour van een vliegtuig dat ooit op Ypenburg heeft gevlogen, de Tigermoth. Op 24 april kunnen ouders en buren van de school de resultaten van het project komen bekijken. Tijdens deze kijkavond is er een veiling van kunst, gemaakt door de leerlingen, waarvan de opbrengst bestemd is voor de aanschaf van boeken voor de schoolbibliotheek.

Terugvliegend uit het buitenland, kwam Annechien bij Amsterdam op het idee voor het kunst project. "Vanuit de lucht is Nederland verdeeld in mooie rechte vlakken. Nederland van bovenaf dat zie je hier terug bij de basisschool de Startbaan. De naam van de school verwijst al naar de historie van de wijk. Ypenburg was vanaf 1936 vliegveld. In de Tweede Wereldoorlog speelde het vliegveld een belangrijke rol, na de oorlog werden er zweefvliegshows gehouden en sport- en verkeersvliegeropleidingen gegeven, Om een beetje van de sfeer terug te halen zweeft' er als het ware een vliegtuig boven de schooltuintjes van de leerlingen. De schaduw van dit vliegtuig - de 'Tigermoth'- beweegt met de zon mee over het vierkante, kleurrijke Hollandse landschap in de mobiele schooltuintjes," Alle tien de klassen zijn maandag de hele dag met schepjes, gieters en groene vingers bezig geweest met het om beurten beplanten van een tuintje.

Eetbare viooltjes 
et werk van I kunstenares Annechien Meier is al langer bekend in Ypenburg. In haar werk zijn volkstuinen een terugkerend thema. Op meerdere locaties in Den Haag creëerde zij al tijdelijke groene oases op ongewone plekken: de mobiele tuin heeft eerder aan het Patrijsplantsoen gestaan en wordt momenteel onderhouden door leerlingen van basisschool de Notenkraker. De leerlingen van de Startbaan tui- nieren op hun eigen binnenplaats. Er zijn twaalf tuintjes; grote verrijdbare bloembakken op wielen. Het vliegtuig vormt een permanente overkapping van de tuintjes. De bakken worden beplant met onder meer tijm, peterselie en diverse groentesoorten. Zelfs de kleurrijke viooltjes die de leerlingen plantten blijken eetbaar te zijn.

Kunstveiling nieuwe boeken
Het beplanten van de schooltuintjes was het startsein van de projectweek 'Kunst & Smaak' waarbij de (eetbare) opbrengst uit de tuintjes in diverse activiteiten geïntegreerd worden. Alle groepen krijgen deze week een aantal smaaklessen voorgeschoteld. Directeur Erna de Moedt: "We praten niet alleen over de smaak van eten, maar ook over dé smaak van kunst. Zo wordt er in de klas gewerkt met de lespakketten van www.smaaklessen.nl. Natuurlijk gaan we aan de slag met de eetbare producten uit de schooltuintjes. Ook maakt iedere klas een kunstobject. Tijdens de kijkavond worden de kunstwerken geyeild voor het goede doel. Met de opbrengst van de veiling kunnen we nieuwe boeken aanschaffen voor de schoolbibliotheek." De kijkavond voor ouders en buurtgenoten is op 24 april van 18.00 tot 19.30 uur in De Startbaan aan het Böttgerwater.

Door Astrid Abbing