26.jpg

Nieuwsportaal Ypenburg.Nu

Artikel: Dick Muijs
Foto: Loes Schleedoorn

Donderdag 22 mei 2012

Kunstproject De Mobiele Volkstuin op Ypenburg weer geopend!    

Vanaf 2006 staat kunstproject De mobiele volkstuin van beeldend kunstenares Annechien Meier in Ypenburg. Het is een moestuin op wielen die het belang van het kweken van groenten in de stedelijke omgeving wil presenteren. De mobiele tuin kan tijdelijk een plek innemen die geen groen(te) bestemming heeft, zoals een grasveld, plein, stoep of  snelweg. De bestemming van de openbare ruimte kan op deze manier permanent wijzigen.

Jongerenwerk Ypenburg was al enige tijd op zoek naar een stuk groen om zelf groenten te telen en te kweken. De oorsprong, en de verwerking van zelfgekweekte groenten is uitgangspunt bij de jongerenkookclub die gebruik gaat maken van het project. De mobiele volkstuin bleek de enige mogelijkheid te zijn voor het kweken van groenten op Ypenburg maar moest hoognodig opgeknapt worden. Vanaf februari 2012 hebben jongeren van buurtcentrum de Bras en kinderen van Basisschool De Notenkraker met medewerking van de  jongerenwerkers Nienke Andeweg en Nick v.d. Steen, onder leiding van kunstenaar Annechien Meier en meubelontwerper Eilard Meier maandenlang gesloopt, gezaagd en getimmerd om de mobiele volkstuin weer opnieuw op te bouwen en groenten te gaan kweken voor gebruik in de eigen kookkclub.

Donderdag 7 juni werd de feestelijke opening verricht door kunstenaar Annechien Meier en wethouder Volksgezondheid, Duurzaamheid Media en Organisatie Rabin Baldewsingh. Annechien
Meier werd door de wethouder uitgenodigd om op meerdere plekken in Den Haag soortgelijke kunstprojecten te gaan uitvoeren, want zo sprak hij: “deze speciale projecten maken het verschil in de stad” Ook de jongeren van Centrum. De Bras werden in het zonnetje gezet Myron, Kaysure, Quincell, Raymond en Sam werden bedankt voor hun inzet.  De Gouden Zaag werd uitgereikt aan Myron, omdat hij ook in zijn vrije tijd veel werk aan de volkstuin heeft verricht. Na de opening konden de bezoekers genieten van allerlei heerlijkheden, met als hoogtepunt de pizza’s bereid met verse kruiden, gestookt in een speciale oven! 

Nog wel een oproep aan iedereen:  De mobiele volkstuin staat aan de kruising Nootdorpse Landingslaan/Laan van Nootdorp bij het pleintje.  De jongeren en de medewerkers doen hun uiterste best om de tuin er weer mooi uit te laten zien; zou u zo vriendelijk willen zijn wanneer u ongenode gasten op de tuin ziet de wijkagent/politie te informeren? Dat kan onder nummer 06-52529964 of u kunt bellen met jongerenwerker Nienke Andeweg: 06-33317429

Dit project werd mede mogelijk gemaakt door hoofdsponsor Vestia en de Crownies.