Den Haag Centraal

vrijdag 14 mei 2010
"Plein Pander wordt stadsvolkstuin"

 

"Plein Pander wordt stadsvolkstuin"

Den Haag Centraal

Het openbare binnenplein van het voormalige Pandercomplex achter de Brouwersgracht was een weinig uitnodigende, anonieme stenen vlakte. Eind deze maand echter hopen de bewoners die vlakte, met financiële steun van de gemeente Den Haag, het Ministerie van Landbouw en Fonds 1818 te hebben omgebouwd tot een 'duurzame, agrarische binnenstadsvolkstuin'.

Door Hans Schmit

Zondagmorgen: bewoners werken aan de afscheidingen tussen de toekomstige moestuinen. De vierkante steentjes die tussen de vakken worden gestapeld, maakten tot voor kort deel uit van de bestrating van het Panderplein. Eerder al zijn de bloembakken, banken en lantaarnpalen weggehaald en is van 500 van de 1250 vierkante meter die het plein groot is, de bestrating verwijderd. Ook de bovenlaag van de open grond is reeds afgegraven en afgevoerd. Vrijdag wordt 120 kubieke meter aarde aangevoerd, die de bewoners in het weekeinde in de vakken inrijden. Als laatste gaan de planten de grond in en is het wachten op de eerste oogst van een nieuw stukje binnenstedelijke landbouwgrond.

Het idee voor een tuin in het binnenterrein van het Pandercomplex, een voormalige meubelfabriek die eind jaren tachtig werd omgebouwd tot woon-werkgemeenschap, dateert van enkele jaren terug. Eén van de bewoonsters, beeldend kunstenaar Annechien Meier, ontwierp de binnenstadsvolkstuin die, aldus de kunstenares, het plein een nieuwe interactieve functie voor bewoners en jongeren moet geven. De volkstuin telt 223 vierkante moestuintjes waarvan de kleinste 50 x 50 centimeter is (en ook voor de allerkleinsten is bedoeld) en de grootste 300X300 centimeter.

Gebruiksgroen
Annechien Meier: "Met de tuin keert een verloren functie terug: het verbouwen van voedsel binnen de stad.
Dat uitgangspunt sluit ook aan bij het beleid van de gemeente dat het accent wil verschuiven van kijkgroen naar; gebruiksgroen. We krijgen ook steun
van het ministerie van landbouw, natuur en voedselkwaliteit dat de tuin ziet als een stadslandbouwproject waar jongeren bij betrokken zijn.

Fonds I8I8 levert eveneens een bijdrage aan de realisering. Met de tuin willen we voorts een aangename ontmoetingsplek voor bewoners, jongeren, omwonenden en bezoekers scheppen en de sociale veiligheid op een positieve manier herwinnen. Je kunt door de nieuwe indeling van het plein niet meer voetballen of langdurig parkeren. Bij de portieken komen stoelen te hangen die bewoners met een sleutel kunnen pakken om in de tuin te zitten".

De beplanting in de tuin blijft laag: niet hoger dan een meter. Annechien Meier: "De beplanting bestaat uit groenten, waarbij we ook denken aan het kweken van oude maar ook onbekende rassen, uit kruiden als rozemarijn en laurier, uit eetbare bloemen als viooltjes en Oost-Indische kers en uit lage fruitbomen waar je over heen kunt stappen en die als minihaagjes kunnen fungeren. In de winter kun je wintergroenten verbouwen. Voor de watervoorziening komen er vier grote regenzuilen waarin regenwater wordt opgevangen. De mensen die de tuinen gaan onderhouden, hebben daar ook de verantwoordelijkheid voor. We hebben daar met de gemeente, die de paden onderhoudt, duidelijke afspraken over gemaakt".