De volkstuin II

Installatie, 7 x 3.5 m,
Le Vent des Forêts,
Domcevrin, Frankrijk, 2001.

De Volkstuin II

In de zomer van 2001 werd ik uitgenodigd voor het symposium Le Vent des Forêts in Frankrijk. De installatie "Volkstuin II" is identiek aan "Volkstuin I" in België . Ook deze installatie van een typisch Nederlands volkstuintje werd midden in een ongecultiveerd bos, gerealiseerd. Het contrast tussen bos en gecultiveerde groententuin wordt zo versterkt. Het achterlaten van de volkstuininstallatie zie ik als het achterlaten van een ‘adoptiekind’. Het kunstwerk moet onderhouden worden. Het moet letterlijk verzorgd worden door de plaatselijke bewoners of voorbijgangers. Het is aan hen of het huisje op tijd geschilderd wordt en dat de tuin water en mest krijgt anders verdwijnt het kunstwerk vanzelf.

2011 Tien jaar later krijg ik dit bericht van Rozemarijn Lucassen: ''Ik ben nu in Frankrijk en tot mijn blije verrassing kwam ik in een folder jouw naam tegen; van de 'le vent de les forets', dat is hier heel dichtbij!! We zijn vandaag wezen kijken. Een mooi werk, en weet je wat zo leuk is: het ziet er enigszins onderhouden uit! Wit geverfd, lek in het dak is gerepareerd, er stonden stokken in de grond, aardappels, aardbeien, en een wortel :) We hebben flink gewied, en nog een aardappeltje en munt voor je geoogst. Het huisje wordt ieder jaar wit geschilderd en is gerepareerd nadat er een boom op is gevallen (vandaar dus dat plankie op het dak haha). Het werd altijd bijgehouden door ene meneer Pancher, maar die was dit jaar helaas ziek.

2012: Elf jaar later van Maaike Lauwaert (Stroom Den Haag) ''Afgelopen weekend stuitte ik toevallig op werk van jou in een bos in Noord-Frankrijk. Ik stuur je wat foto's door, je hebt het vast namelijk zelf al een tijd niet meer gezien''