De Tuinliefhebber

Nr.3 jaargang 2010
"De mobiele volkstuin"

De moestuin mee op vakantie?

Nee, dit is een initiatief van kunstenaar Annechien Meier die met haar vriend Joost Suasso twee tractoren met beplantte mobiele volkstuinen (7 meter lang en 2.20 breed) deze zomer tussen 11 en 18 juni van den Haag naar Wiesbaden reed: een afstand van 470 km met een snelheid van 25 km per uur. Eindbestemming was het Nerotalpark waar deze zomer expositie en symposium ‘Garten’ werd gehouden. In Den Haag en onderweg in Utrecht, Arnhem en Wiesbaden voerde Annechien Meier op de mobiele volkstuin gesprekken met bewoners en specialisten op gebied van kunst, stadslandbouw, voedsel, duurzaamheid.

 

Het kunstproject De Mobiele Volkstuin van Annechien Meier bestaat al enkele jaren. De installatie stond hiervoor in de Haagse wijk Transvaal, waar in verband met sloop van een deel van de wijk ook een volkstuin, waar schoolkinderen en bewoners hun groenten teelden was verdwenen.

 

“De mobiele tuin kan tijdelijk een plek innemen die geen groenbestemming heeft; een trottoir, plein, stoep, snelweg. En zo, de openbare ruimte tijdelijk van bestemming wijzigen, en minder statisch maken” aldus Meier. Haar doel is interactieve stadslandbouwprojecten nader te onderzoeken en het belang van stadslandbouw en duurzaamheid te tonen aan een breder publiek. Via haar weblog wil zij op nationaal en internationaal niveau informatie uitwisselen en in contact komen met concrete voorbeelden van kleinschalige volkstuinprojecten in een urbane omgeving. Het gaat hier om onderzoek naar nieuwe en bestaande mogelijkheden op gebied van permacultuur, daktuinen, balkontuinen, eetbare bloemen en uitheemse gewassen...