De mobiele volkstuin III 

Installatie, 6 x 5 x 1.20 m,
Geumgang Nature Art Biennale
Yatoo, Zuid-Korea, 2006

Mobiele volkstuin III, Zuid-Korea 

Voor de Geumgang Nature Art Biënnale in Zuid-Korea wilde ik een vliegtuig maken met op de vleugels een volkstuin. Het idee begon als een droombeeld: een vliegende groentetuin op het mooiste vliegtuig dat ik kon bedenken. De groentetuin op de vleugels wordt op een bewust extreem georganiseerde manier aangelegd in vierkanten en rechte lijnen: symbolisch voor de Nederlandse volkstuincultuur en het controleren, begrenzen van de nabije woonomgeving. Bezoekers kunnen plaatsnemen in de cockpit.

Voor het symposium met het thema "Duurzaamheid" wilde ik benadrukken dat wij als kunstenaars bijna allemaal met het vliegtuig gekomen zijn; een niet duurzame manier van vervoer. de installatie geeft een kritische kanttekening aan deze manier van reizen.

Het bleek voor de organisatie in Zuid-Korea praktisch onmogelijk een tweedehands (sport)vliegtuig te vinden voor mijn project. Er bestaat een vliegverbod voor privé-vliegtuigen en de luchtvaart in Zuid-Korea is in handen van het leger; de angst bestaat nog steeds om door Noord-Korea ingenomen te worden. Mijn kunstproject visualiseert het tegendeel: een vredig vliegtuig met een groentetuin erop.