vergrootglas.jpg

Clean Air Bus Stop Laboratory


Installatie,
3.15 x 2.14 x 1.66
Pécs, Hongarije 2010
Foto's: Allan Siegel

Clean Air Bus Laboratory

Voor de expositie ‘In Between’, Pécs 2010, maakten kunstenaar Annechien Meier en ingenieur Joost Suasso de Lima de Prado een ‘Clean Air Bus Stop Laboratory’ tegen luchtverontreiniging. Locatie van dit laboratorium is het centrale busstation van de stad Pécs in Hongarije.

Zoals bekend veroorzaakt het openbaar vervoer vaak luchtverontreiniging. De meeste brandstof die verbruikt wordt door bussen is diesel. Diesel deeltjes veroorzaken deze luchtverontreiniging. We hergebruikten bloembakken van het busstation en bouwden een bushalte installatie met Hedera planten. In Nederland is Hedera Helix of ‘Klimop’ bekend als een plant die stofdeeltjes uit de lucht opvangt.

Bezoekers kunnen wandelen rond de installatie en vergrootglazen gebruiken om het proces van stof opvangen te bekijken. Niet alleen is het soort plant van belang maar ook de ruimtelijke dimensie. Hoe groter het bladoppervlak per m2, hoe groter de potentiële reinigings impact. Voor de toekomst is de bushalte is een voorbeeld dat kan worden vermenigvuldigd in de openbare ruimte van Pécs of andere steden om dit effect te vergroten. Bezoekers kunnen terwijl ze op de bus wachten gebruik maken van vergrootglaze en kijken of fijnstof op bladeren komt.