Bieslog

zondag 20 april 2008 13:10
"Mobiele tuin" - Wim de Bie

 

"Mobiele tuin" - Wim de Bie 

Het is dat ik geen trekhaak aan mijn auto heb. Ik zag mij ook nooit en te nimmer rondrijden met een caravan of boedelbak. Maar nu ik weet heb van de mobiele volkstuin, ben ik van gedachten veranderd.

Ik wist dat er in Den Haag één stond en ik vond hem gistermiddag, geparkeerd op een sportveld naast de De la Reyschool.

Prachtig idee!

Ik zou er graag mee willen toeren. (Ik ga niet nog een keer uitleggen dat mijn opa en mijn vader hun tuinen vele malen hebben moeten ontruimen ten gevolge van oprukkende nieuwbouw.)

De mobiele tuin is overal neer te zetten - op saaie pleinen, op niet gevulde parkeerterreinen, tussen kantoorkolossen. En als je wordt weggestuurd, rijd je fluitend weg.

De Mobiele Volkstuin - een kunstproject van Annechien Meier bestaat al twee jaar. De tuin ligt (staat) nu in de Transvaalwijk en zal worden verzorgd door schoolkinderen.

'Transvaal ligt dicht bij het centrum van Den Haag. Het is een levendige multi-etnische buurt. Deze wijk wordt ingrijpend geherstructureerd. Veel woningen en tuinen staan op het punt om gesloopt te worden. Ook een door een woonblok omsloten volkstuin aan de De la Reijweg, waar schoolkinderen en bewoners hun groenten kweken, is verdwenen. Nieuwe volkstuinen zijn niet gepland want koopwoningen worden gebouwd en de grond is duur.'

Het kunstproject is dus tegelijk een pleidooi voor meer groen in de wijken.
Ik kijk nog 's goed naar de voorkant: eh... er zijn dus twee auto's nodig... De twee helften dienen aan elkaar gekoppeld.
Mocht ik ooit in aanmerking komen voor een mobiele volkstuin, zou dan iemand met mij mee willen rijden? Iemand die veel verstand van tuinieren heeft, want dat ontbreekt mij.